Lecturând cu creionul în mână manuscrisul prezentei cărți, tind a-l încadra, după criteriul exteriorizării gândurilor, frământărilor și trăirilor eului poetic, pe undeva între gândirea lui Albert Camus și a lui Franz Kafka, cu înclinație către Kafka, de care se folosește printr-un ingenios subterfugiu liric. Făcând aluzie la Kafka și gândind în stilul acestuia, Costel Zăgan, la fel ca și toată lumea interesată de Kafka și de existențialism, trăiește la modul inevitabil niște asociații de transformare birocratică și axietate, situații de coșmar, greu de redat, motiv pentru care face apel la celebra ilustratoare berlineză, Kitty Kahne, prin intermediul căreia ”nepotul” lui Kafka, un nepot imaginar aici, trimite scrisori Annei Frank, scrisori poeme..
FILOSOFIA CA POVESTE Ciudat sau nu, aceasta este cartea nașterii mele: o fenomenilogie a spiritului metamorfozată în povestiri despre om. Reiterez ideea descoperirii unor aspecte ale biografiei mele în scrierile unor autori care habar n-aveau de existența mea anonimă. Cultura ca domiciliu forțat? Este una din cele patru cărți care vor lua naștere în cei zece ani de domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel. Zece ani care au trecut ca un ceas: este adevărat ”ceasul cel mai însuflețit al vieții sale”, după cum mărturisește însuși autorul, în altă parte. Este scrisă după ANTI- GOETHE, în intervalul 1953-1955, ca o antiteză la FENOMENOLOGIA SPIRITULUI hegelian. Între 40 și 50 de ani, biografia lui Noica face ce știa ea cel mai bine: pe filosoful Constantin Noica! Das Wahre ist das Ganze. (Adevărul este întregul.) (Hegel) Cum? Se poate așa ceva? Da. ”Așa cum a vroit Hegel să aibă drept ”adevăr” rezultatul cu drum cu tot, sau așa cum a năzuit întotdeauna filo
* Visul, de fapt, este un fenomen care, din toate timpurile, este profund implicat în gândirea omului. * Nu există amintiri inerte. * Tocmai stocul de amintiri îl determină pe om să se îngrijească de viitorul său, să-l prevadă. * Se cuvine să nu uităm că formele de manifestare ale unui om - ca și cele ale masei - nu pot fi nicidecum judecate după șablon. * Numai libertatea zămislește coloși, pe când constrângerea pervertește și ucide.
Comentarii
Trimiteți un comentariu